~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* από το 1988 * Τριάντα (30) xρόνια στο χώρο των εκδόσεων * στηρίζουμε τους δημιουργούς... και είμαστε δίπλα στους ανα-Γνώστες με αγάπη και σεβασμό στο βιβλίο.............. email: yfosmagazine@gmail.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Buchhandel Bowker Electre Informazioni Editoriali Micronet Nielsen Book Data

~~


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΛΗ {από το 1988]

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΪΒΑΛΗ {από το 1988]
για επικοινωνία στα τηλ.: 22940 99125 & 210 8656.731 [καθημερινά 9.00 π.μ. με 9.00 μ.μ.] email:panosaivalis@gmail.com

Κάνουμε τις αγορές μας από τα καταστήματα της γειτονιάς μας

Powered By Blogger

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Bertolt Brecht: «Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ σκηνοθέτης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας θεωρείται ο πατέρας του «επικού θεάτρου» στη Γερμανία. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας και πέθανε το 1956 στο Βερολίνο.
Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και υπηρέτησε ως νοσοκόμος στο Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον πόλεμο εγκατέλειψε τις σπουδές του, για να ασχοληθεί με τη συγγραφή και το θέατρο. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο γερμανικό θέατρο Βερολίνου, το οποίο όμως εγκατέλειψε μετά την άνοδο του ναζισμού και αυτοεξορίστηκε στη Δανία, τη Φιλανδία και μετέπειτα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, επέστρεψε στη Γερμανία.
Τα έργα του διακρίνονται από ένα αντιπολεμικό πνεύμα και μια διδακτική, ανθρωπιστική ματιά στη ζωή. Με επιρροές από το θέατρο της Κίνας απέκτησε σύντομα δυναμική προσωπική θεατρική ταυτότητα αλλά και μέσα από τη μελέτη πολιτικών θεωριών απέκτησε ισχυρή πολιτική φωνή, όπως φαίνεται και στη φράση του τίτλου του άρθρου.
Ως σκηνοθέτης προσπαθούσε να ωθήσει την υποκριτική σε μια οπτική που θέλει να κρατήσει το κοινό συναισθηματικά αμέτοχο από τα δεινά των χαρακτήρων του. Ήθελε το κοινό του σκεπτόμενο και με διάφορους τρόπους προσπαθούσε να του υπενθυμίσει ότι αυτό που παρακολουθούσε ήταν θέατρο και όχι πραγματική ζωή.
Από τα έργα του ξεχωρίζουν: «Η Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», «Η όπερα της πεντάρας», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο» (μτφ. Οδυσσέα Ελύτη) ,«Ο Σβέικ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ενασχόληση του με την ποίηση.
Ένα πλήρες βιογραφικό, την πλήρη εργογραφία του καθώς και πολλές άλλες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα    InternationalBrechtSociety   στη διεύθυνση:  brechtsociety.org

___________
http://www.vivlioparousiasi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: